Om diabetes

Typ 1 och typ 2

typ 1- och typ 2 diabetes

Karakteristiskt för typ 1- och typ 2 diabetes är en förhöjd blosockernivå på grund av brist på insulin resp. dålig effekt av det insulin som finns.

Insulinbehandling

Insulinbehandling

Insulin spelar en nyckelroll i ämnesomsättningen. Vid typ 1 diabetes producerar bukspottkörteln inte längre något insulin. Det måste tillföras genom insulinbehandling.

Barn och ungdomar

Barn och ungdomar

Typ 1 diabetes är den vanligaste ämnesomsättningssjukdomen under barnaåren. Tack vare moderna behandlingsmetoder och läkemedel kan man i dag behandla den mycket framgångsrikt.

Diabetes och resor

Diabetes och resor

Var ska jag ha mina diabetestillbehör - i handbagaget eller resväskan? Hur skyddar man bäst insulinet mot värme? Hur hanterar man tidsförskjutning?

Komplikationer

Komplikationer

För att förhindra att blodsockervärdena spårar ur vid insulinbehandling, är det viktigt att känna till symtom och behandlingsmöjligheter.

Följdsjukdomar

Följdsjukdomar

Om blodsockernivån ligger för högt i flera år och inte till största delen normaliseras, kan det leda till en rad farliga följdsjukdomar.

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes uppträder under graviditeten men förblir ofta oupptäckt, vilket inte är utan risk för mamman och barnet.