Den slangfria 
insulin-patch-pumpen.

mylife OmniPod

Användar berättelser

Patientberättelserna på den här webbsidan är personliga upplevelser för enstaka individer. Upplevelser kan vara olika från person till person och avvika från andras. För information om diagnos och behandling ska du alltid höra med ditt diabetesteam. Läs här för fler ansvarsfriskrivningar.

Stefanie, 31 år

Defenitivt på rätt väg med mylife OmniPod sedan 8 månader

Michael, 54 år

Bekymmersfri med mylife OmniPod sedan 8 månader

Julia, 19 år

Självständig med mylife OmniPod i 1,5 år

Reto, 26 år

Började med mylife OmniPod 2013

Stephanie, 20 år

Glad med mylife OmniPod sedan 6 månader

Marcel, 38 år

Fri med mylife OmniPod sedan 2 år

Iphigenia och Nik, 3 år

Glada med mylife OmniPod sedan 6 månader

Med mylife OmniPod genom Alperna

För typ 1-diabetiker kan en regelbunden dag med regelbundna måltider vara till hjälp för en framgångsrik behandling. Peter Brunner har haft typ 1-diabetes sedan har var fem år, och har bestämt sig för ett yrke som knappast kunde vara mer avlägset från regelbundenhet och möjlighet att planera.

Peter Brunner är bergsguide i de schweiziska alperna och erbjuder flerdagars vandringar och klättringar i högfjället. Sedan början av 2014 har han behandlat sin diabetes med insulinpenna. “Som bergsguide är dagarna mycket varierande – ibland börjar dagen klockan tre på morgonen, ibland klockan åtta. Då är det svårt att få ordning på insulininjektionerna. I mitt yrke är det väldigt vanligt att man hastigt får förändra sina planer, något som ytterligare försvårar rätt dosering.” Följden blev ofta att jag låg dåligt i blodsockernivå.

För att hantera sin diabetes bättre i vardagen har Peter Brunner bytt till en insulinpump, och har då bestämt sig för världens första slanglösa patch-pump, mylife OmniPod. “Jag valde mylife OmniPod, eftersom den inte har något infusionsset”, säger han. På grund av sitt yrke ställer Peter Brunner höga och mycket speciella krav på en insulinpump: “Jag kan i min verksamhet inte föreställa mig en pump med slang. Jag har alltid på mig en klättersele, och vid klättersport händer det ganska ofta att man faller i den. Dessutom har jag alltid en ryggsäck med höftbälte. Det praktiska med mylife OmniPod är att jag, beroende på turen, kan sätta den på magen eller armen. Inte ens på hög höjd och i kyla har poden hittills gett problem.” *

Ytterligare en fördel med mylife OmniPod ser Peter Brunner tydligt i den flexibilitet som följer med patch-pumpen. “Tidigare hade jag alltid problem att dosera insulinet rätt om t ex en tur avbröts tidigare än beräknat eller om en tur oväntat visade sig vara mer ansträngande än beräknat. Jag hade ofta svårt att hitta rätt insulindoser och var då tvungen att hela tiden fylla på med kolhydrater. Med poden har jag inte längre det problemet eftersom jag enkelt kan korrigera mina doser vid oväntade situationer.” Dessutom är poden liten och lätt, och eftersom den bara har två delar är den lätt att bära. Inte heller snö och fjällsjöar är längre problem, eftersom mylife OmniPod dessutom är vattentät.**

“Med mylife OmniPod har jag nu total frihet i mitt yrke och kan utan problem anpassa mig till varje situation. Jag kan äntligen ägna mig åt min passion, utan att ständigt tänka på insulindoser och kolhydrater. Poden är verkligen en jättevinst för mig och mitt arbete som bergsguide!”

* Poden har testats vid följande förhållanden: användningstemperatur 4,4 °C till 40 °C och
   lufttryck 696 hPa till 1 060 hPa.

** Endast poden är vattentät (till 7,6 m och i upp till 60 minuter, IPX8), inte PDM:en.

“Med mylife OmniPod kan jag äntligen göra allt det som mina vänner kan.”

Adrian Frei är en pojke med helt normala fritidssysselsättningar för en trettonåring: cykla, sporta, rasa runt eller hjälpa till i pappas verkstad för lantbruksmaskiner.

Med det har inte alltid varit riktigt så normalt. Den sjunde december 2007 diagnosticerades Adrian med typ 1-diabetes, och sen följde två veckor på barnsjukhus och inställning för pennbehandling. “Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ge mig insulinsprutor. Det var rätt fånigt, för mamma måste hela tiden följa med på skolresor och skidläger, och när jag sportade var pappa med hela tiden …” Att övernatta hos skolkamrater var omöjligt då. “Skollov och övernattningar var bara möjliga hos min gudfar, eftersom han kunde ge mig injektionerna.” Och en bieffekt: “Måltidsinsulinet fick jag alltid i överarmen, så på grund av lipodystrofier såg jag ut som Arnold Schwarzenegger.”

Men sedan juli 2013 har Adrians liv förändrats väsentligt och blivit mer likt en trettonårings liv. Sedan förra året bär Adrian världens första slanglösa insulin-patch-pump, mylife OmniPod. “Mina föräldrar och jag har tittat på flera pumpar, men jag ville inte ha någon slang. Den slanglösa pumpen kändes bättre från början. Jag kan byta poden själv och det är mycket enkelt att sköta en med fjärrkontrollen (PDM:en). Dessutom är poden vattentät och sitter perfekt vid sport, det var viktigt för mig. Det är helt enkelt en toppenprodukt.” Den här nya livskvaliteten gäller inte bara sport i skolan, utan även övernattningar hos skolkamrater är nu möjliga – tack vara den inbyggda bolusräknaren i PDM:en kan Adrian själv ta fram sin bolus och ge den.

Förutom de här fördelarna har Adrian framför allt blivit övertygad av podens och PDM:ens diskreta utseende. “Många tror att jag har en mobil i handen när de ser PDM:en.” Även den blodglukosmätare som ingår i PDM:en tycker Adrian och hans föräldrar är mycket praktiskt, eftersom man med bara två delar har med sig allt vad man behöver och kompakt och behändigt kan lägga undan det i den hemsydda påsen för livremmen.

“Mina föräldrar behöver inte längre följa med mig hela tiden och jag är mycket friare i allt vad jag vill göra. Med poden har jag äntligen den självständighet som jag önskar mig som trettonåring.”

“Tack vare mylife OmniPod är det inte längre diabetes som anger tonen.”

Som konsertviolinist måste man stå länge på scenen, alltid vara maximalt koncentrerad och ofta vara på resande fot. Det är förhållanden som kan vara väldigt utmanande för en typ 1-diabetiker. Sedan Milan Šetena började använda mylife OmniPod har hans liv med diabetes radikalt ändrats till det bättre.

Milan Šetena är försteviolinist vid Wienfilharmonikerna. Och han är sedan 1999, då har var 33 år gammal, även diagnostiserad typ 1-diabetiker. “Diabetes har kraftigt påverkat mitt liv och framför allt min musikaliska karriär. Jag var konstant törstig och måste därför ofta hitta en toalett. Redan det ger problem under en fem timmar lång konsert.” Men även hans fiolspelande har lidit av hans diabetes – som diabetiker är man ofta spänd, även i händerna.

Sedan april 2014 bär Milan Šetena världens första slanglösa insulin-patch-pump, mylife OmniPod. “Sedan jag började bära poden har mycket förändrats. Jag är nu mycket flexiblare och friare igen, eftersom jag inte ständigt måste ge mig injektioner med en insulinpenna. Nu klarar jag även långa konserter utan problem som till exempel risken att få lågt blodsocker. Och mitt spelande är igen mycket mer avslappnat.” I stället för att äta sötsaker för att få rätt blodsockernivå före konserten, behöver Milan Šetena nu bara mäta sitt blodsocker och med utgångspunkt från det värdet sänka basaldosen för insulin i sin Personal Diabetes Manager (PDM). Även under konserten kan blodsockervärdena korrigeras snabbt och diskret.

Även utanför scenen har mylife OmniPod i hög grad förenklat Milans liv. Som musiker reser man ofta och över hela världen. Med mylife OmniPod är en sådan rörlighet inte längre något problem, eftersom med en vikt av bara 25 g (utan insulin) och höjden 1,45 cm är insulin-patch-pumpen liten, lätt och diskret. “Reservpumpar och PDMbatterier får alltid plats i fickan utan problem. Och jag måste inte hela tiden ha något sött till hands eller tänka på var jag kan få något.”

“mylife OmniPod har verkligen gett mig en massa livskvalitet tillbaka. Naturligtvis kan den inte få min diabetes att försvinna, men poden gör den åtminstone till en bisak.”